Wednesday, September 14, 2011

Tracing made easy

Until recently, tracing for me meant finding a big enough tracing paper - with the thin tracing paper on top, trace the pattern once, turn it over and transfer it onto another piece.. talk about waste of time!! That is why I always procrastinate or in many cases pretended that I forgot to trace some cute new patterns I found especially in the library books (which eventually I have to return *sigh*) or from books or magazines where the patterns look like a maze (YIKES!!!)        


When I 'discovered' the use of serrated tracing wheel (bought a while back from my local 100yen shop) I was elated. Gone were the days of my procrastination (or so I thought.. But that is a whole different blog entry *roll eyes*   



Here's a simple how to
1. Gather all your materials: tracing wheel, cutting mat, pattern, paper
(I get a roll of good quality white paper from my local hardware store - it's thicker and sturdier and lasting) 
2. Place the white paper (or any color for that matter) onto the mat, place your pattern on top of it. 
3. Use the tracing wheel to trace around the pattern (straight lines, curves, waves whatever pattern really) - just a little bit of pressure is enough to transfer the pattern 


4. Remove the pattern and wallah you can see tiny little dots of puncture on the paper (Click the picture for a better view). You can now cut along the dotted lines and store the pattern away for another day (this is where another problem arise for me - I've so many cute new patterns stored away waiting to be tried out.. HELP!!!) 


*Sharp object - Keep away from the reach of young children and safely store away after use. 








Pin It

12 comments:

Mila@Rimbun said...

selalu guna ni untuk trace pattern baju before gunting, but guna tracer paperlah..

Suzie said...

macam senang pula...dulu memang guna patten skrg gunting baju boleh terus lukis atas kain cepat sikit ...heheheh

Caca said...

so the pattern paper will have dotted holes as well? Can you do this on books borrowed from library?

MyBotanG said...

Mila & Suzie - am yet to venture into the world of clothes making.. hopefully one day :) am sure there are many more exciting tips & tricks and wonderful alien gadgets involved *giddy*

MyBotanG said...

Caca/Jess - how very observant of you.. Actually it was the small dotted lines in one of the patterns from the library book that got me intrigued to try out this method.. Apparently, you are allowed to do so on the separate pattern inlets that comes together with the book and not on the patterns printed directly in the pages (still have to use the old tracing method for that)

nai said...

Hi Sue..
tapi sayang nanti paper pattern jadi lunyai especially paper pattern yang nak pakai banyak kali macam yang bertindih2 from magazines tu. Sue kat sana takde ke jual kertas untuk trace patterns ni, yang macam separator dalam album setem lama tu.. ;D (kantoi pernah hobi kumpul setem)

MyBotanG said...

hi Nai - Actually nak avoid lunyai nyer pattern tu yg kita transfer ke kertas lain - e.g one pattern for size S, another one for size M and so on.. means kita trace sekali ke atas paper yg lebih tebal and guna paper tu biler nak potong kain.. the original piece simpan incase the copy version to koyak ker ilang ker.. kan..?

kat sini boleh dapat tracing paper macam dlm album stem tu.. (I pun kumpul stem dulu.. mana ler pegi ek all my albums tu..hehehehe) size A3 rasanyer.. satu pack ada 10sheets. mau ka..?

kuetat said...

saya guna jenis yg tumpul sbb library sini xbg trace atas pattern since dh ramai sgt buat.. tu yg kadang rasa nak beli jer buku kat kedai..

pasal patchwork tu mmg silap la yek.. saya mix heavy weight plus light plus medium campur plak lagi dengan double gauze..tp since dh halfway,continue la jugak smpi siap walaupun senget skit..hehe

nai said...

Sue,
A3 je? kalau untuk baju budak ok kot.. tp untuk baju mama budak kena tampal2 kertas la pulak ye. anyways i perasan in mags female dia ada kertas khas untuk trace pattern dijual gulung tu. yang tu mahal tak?

Yaati Nor said...

jalan2 kat sini saya 4low akak..sudi2 la dtg blos saya.

stormdnczr said...

Sue, zaman saya skolah dulu ayah saya ajar trace pattern or picture(since saya minat melukis n mewarna) guna tracing table yg buat sendiri. Caranya = carik meja yg glass top atau kaca flat apa2 yg cukup besar, taruk lampu kuning kat bawah dia(putih pon ble tapi cam tak trang sgt), letak patten ori kat atas kaca, tape pakai masking tape klo xnak gerak. then put the paper yg kita nak guna tu n trace the pattern. Cam cara window tracing method tu, so tak perlu tunggu hari siang. cam kita wat x-ray gitu...

Akmal said...

Oh menarik! Tak sangka leh pakai wheel tu on its own. Dulu mak sy ajar die ltk carbon (transfer)paper menjahit. Adik pun skrg tgh belajar jahit baju, pun pakai transfer paper tu. Ade nampak tulisan jepun kt cover die, so maybe senang kot nk dptkan kt sane. Die bkn yg hitam biase kite tgk tu, die ade byk warna :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails